KLIM
| موضوع: Raw Materials in shampoos 27/6/2011, 01:38 | |
| Raw Materials
New shampoos are initially created by cosmetic chemists in the laboratory. These scientists begin by determining what characteristics the shampoo formula will have. They must decide on aesthetic features such as how thick it should be, what color it will be, and what it will smell like. They also consider performance attributes, such as how well it cleans, what the foam looks like, and how irritating it will be. Consumer testing often helps determine what these characteristics should be. Once the features of the shampoo are identified, a formula is created in the laboratory. These initial batches are made in small beakers using various ingredients. In the personal care industry, nearly all of the ingredients that can be used are classified by the Cosmetic, Toiletry, and Fragrance Association (CTFA) in the governmentally approved collection known as the International Nomenclature of Cosmetic Ingredients (INCI). The more important ingredients in shampoo formulations are water, detergents, foam boosters, thickeners, conditioning agents, preservatives, modifiers, and special additives.
| |
|
KLIM
| موضوع: رد: Raw Materials in shampoos 27/6/2011, 01:39 | |
| صناعة الشامبو
1- نضع الماء بوزن 9.600 كغ وبدرجة حرارة 80 درجة مئوية. 2- نضيف 0.250كغ ملح الطعام . 3- نضيف0.231كغ KD (كمبرلان)أما الاسم العلمي الكينول أميد لحمض دسم . 4- تحريك بشكل جيد لمدة 20دقيقة. 5- نضيف 1.5كغ من التكسابون الاسم العلمي لوريل ايتر كبريتات الصوديوم ,في حال شامبو بلا دموع نضيف لوريل ايتر كبريتات المغنيسيوم . 6- تحريك لمدة 20 دقيقة. 7- نضيف بطرف معلقة الشاي الصباغ (اللون المناسب أخضر,الخ..) 8- معلقتين صغيرتين من المادة الحافظة مثل الفورمالين. 9- نضيف بعض المحسنات مثل اللانولين السائل بعد أن نذيبه بمقدار معلقة صغيرة. 10- يترك 6ساعة ويتحكم باللزوجة عن طريق إضافة الملح. 11- يضاف العطر المطلوب (تفاح مثلا) ويعبأ.
خي العزيز شكرا على هذه المعلومات القيمة و إليك طريقة أخرى لصناعة الشامبو
إمزج 1 كغ من التكسبون مع 250غ من الكامبرلان مع 250غ من الغليسيرين في وعاء من الستانلس ستيل و سخن بلطف حتى الدرجة 80 مئوية . ثم نضيف مع التحريك 3.75 كغ من الماء الفاتر ( يجب أن تبقى درجة حرارة المزيج 80 مئوية ثم نضيف 150 غ من ثلاثي إيتانول أمين و ذلك للتطهير و لا ننسى التحريك و المحافظة على درجة الحرارة . نبعد المصدر الحراري و نترك المحلول ليبرد ثم نضيف محلول ملح الطعام بحدود 250 مل , و ذلك من أجل اللزوجة نضيف العطر و نترك المحلول ليرقد ثم يعبأ في الأوعية المناسبة . | |
|